دانشکده مهندسی علوم زمین بعنوان تنها دانشکده مرتبط با علوم زمین در استان مرکزی، غرب و مرکز کشور است که متشکل از سه گروه مصوب مهندسی معدن، مهندسی نقشه برداری و مهندسی ژئومکانیک است که همگی مرتبط و درگیر با مسائل علوم زمین می‌باشند. در این دانشکده 15 عضو هیات علمی ‌تمام وقت (3 نفر با مرتبه علمی ‌دانشیار و 12 نفر با مرتبه علمی ‌استادیار) مشغول به فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی می‌باشند. لازم به ذکر است 7 نفر عضو هیات علمی ‌تمام وقت دیگر (با توجه به طی کردن همه مراحل جذب) تا 1/6/99 در دانشکده شروع به فعالیت خواهند نمود. در بخش بعد به سیر تحولی دانشکده پرداخته خواهد شد.

در حال حاضر دانشکده مهندسی علوم زمین در سه مقطع کارشناسی مهندسی نقشه­برداری، مهندسی معدن و مهندسی عمران و در دو مقطع کارشناسی ارشد مهندسی اکتشاف معدن و مهندسی مکانیک سنگ دانشجو می­پذیرد. باید به این نکته اشاره نمود که اولین دانشجویان دانشکده مهندسی علوم زمین در رشته مهندسی عمران- نقشه برداری می‌باشند که از سال 1376 در این دانشکده مشغول به تحصیل شدند. از طرفی از سال 1379 رشته­ی دیگر این دانشکده (مهندسی معدن- اکتشاف) راه‌اندازی و در همان سال دانشکده در این رشته شروع به پذیرش دانشجو نمود. لازم به ذکر است از سال 1390 و پس از استقلال دانشکده فنی مهندسی اراک از دانشگاه علم و صنعت ایران و تشکیل دانشگاه صنعتی اراک، دانشکده در رشته کارشناسی ارشد مهندسی اکتشاف معدن شروع به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد نموده است. از طرفی مهندسی عمران می‌توان به عنوان آخرین رشته دانشکده در مقطع کارشناسی، از سال 1395 شروع به پذیرش دانشجو نموده است. اما در نهایت کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک سنگ از مهر ماه 1398 اولین ورودی­های دانشجویی خود را تجربه کرده است. با توجه به برنامه توسعه­ی آموزشی دانشکده امید برآن است که در پنج سال آینده، حداقل در سه گرایش تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد و یک و یا دو رشته دیگر در مقطع کارشناسی در گروه‌های مختلف پذیرش دانشجو صورت بگیرد. در جدول زیر خلاصه‌ای از تاریخچه رشته‌های دانشکده مهندسی علوم زمین آمده است.

خلاصه‌ای از تاریخچه رشته­های دانشکده مهندسی علوم زمین

نام رشته/گرایش

سال شروع فعالیت و پذیرش دانشجو

مقطع تحصیلی

مهندسی نقشه­برداری

مهندسی معدن

مهندسی اکتشاف معدن

کارشناسی ارشد

مهندسی مکانیک سنگ

کارشناسی ارشد

مهندسی عمران

کارشناسی

با توجه به سابقه طولانی دانشگاه صنعتی اراک بین دانشگاه‌های صنعتی کشور و قدمت بیش از 30 سال آن و هدف اولیه تاسیس دانشگاه صنعتی اراک در قطب صنعتی کشور، ارتباط با صنایع مختلف استان و کشور در کنار تحقیقات علمی همواره مورد توجه قرار گرفته است که از جمله آن می توان به کسب عناوین متعدد و قرارگرفتن در فهرست برترین‌های جشنواره‌های مختلف در ارتباط با اعضای هیات علمی و دانشجویان اشاره کرد. برخی از مهمترین دستاوردهای استانی و ملی کسب شده توسط اعضای هیات علمی دانشکده مهندسی علوم زمین در سال‌های اخیر عبارت است از:

• برگزیده بیست و یکمین جشنواره جوان خوارزمی، بخش دانش پژوهان و فناوران، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران  1398
  • مجری طرح برگزیده در رفع مشکلات و رونق تولید استان‌های کشور (1398)
  • ثبت 8 عنوان اختراع  داخلی، یک مورد US-Patent، یک مورد ثبت بین المللی اختراع PCT
  • تولید 4 مورد دانش فنی مرتبط با صنایع استان
  • راه اندازی 3 مورد واحد تحقیق و توسعه صنایع استان
  • اجرای اغلب پروژه‌های مرتبط با برداشت اطلاعات مکانی و توصیفی و همچنین عملیات طراحی و اجرای سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS در استان مرکزی
  • اجرای اغلب پروژه‌های مرتبط با نقشه برداری محدوده‌های شهری استان مرکزی و تهیه نقشه‌های شهری
  • مجری اغلب مطالعات تامین آب در استان مرکزی
  • چندین دوره پژوهشگر برتر استان از دانشکده مهندسی علوم زمین
  • طراحی و ساخت دستگاه‌ها و تجهیزات در مقیاس نیمه صنعتی

خلاصه ای از دستاوردهای پژوهشی دانشکده در جدول زیر ذکر شده است.

آیتم پژوهشی

گروه مهندسی نقشه برداری

گروه مهندسی معدن

گروه مهندسی ژئومکانیک